POVIJEST KOLEKTIVA

Ideja Kolektiva saživila je tijekom 2002. godine okupljanjem kritične "mase" mladih koji su htjeli stvarati dodatne sadržaje iz područja glazbe, kulture i umjetnosti općenito na području grada Metkovića. Kolektiv se prvi put spominje kao Collective MTK te se kao takav počinje provlačiti kroz pojedine aktivnosti mladih pojedinaca, budućih članova Kolektiva.

I baš kad je krenulo kako treba, tragedija. Naš prijatelj, jedan od začetnika ideje Kolektiva, Nikola Ćuže, doživljava prometnu nesreću i bori se za život. Kako bi pomogli svom prijatelju, 26.07.2003. godine organizirali smo humanitarni koncert u ljetnom kinu u Metkoviću na kojem nam je gostovao Zoster, tada još uvijek nepoznata grupa klinaca i još puno entuzijasta i glazbenika grada Metkovića. Skupili smo dosta novaca za našeg prijatelja, ali ni to nije pomoglo. Naš prijatelj nas je napustio, ali rodio se je Kolektiv. To je bila prva skupina mladih kolektivaca koji su dali dio sebe za nekoga drugoga.

 

 

Osnivanje Kolektiva

Udruga Kolektiv službeno je osnovana 23.10.2003. u Metkoviću. Prvi osnivači udruge bili su Dario Protrka, Vinko Dragović, Vlado Čilić, Radenko Kosić i Ante Bošković. U tom trenutku udruga Kolektiv nije imala svoje prostorije niti organiziranu strukturu. Prvu akciju koju su članovi Kolektiva pokrenuli te 2003. godine jest humanitarna izložba za Nikolu Ćužu - Umjetnici Umjetniku.

2006. - Godina buđenja

Nakon što je Kolektiv zaspao nakon početnog entuzijazma i ne pronalaženja prostorija u kojima bi djelovao, 2006. godine se stvari značajno mijenjaju. Biramo novo vodstvo udruge. Mario Jurković preuzima mjesto predsjednika udruge, a Vinko Dragović potpredsjednika. Pronalazimo prostor za sjedište udruge na trgu kralja Tomislava i agresivno krećemo i realizaciju mnogih događaja. U ovom periodu Kolektiv kreće u mnoge projekte. Koncert TBF-a, solo koncert Tereze Gabrić, izložba gramofonskih ploča, sjećanja na Stojana Vučićevića, mjuzikl Božićna čarolija, božićni koncert Justin's Jonson, Profesionalna orijentacija, večeri poezije Ivana Slamniga, orguljaški koncert Miloša Laloševića, koncert Hladnog Piva, večeri s Darkom Matičevićem, koncert za obnovu orgulja, obilježavanje Dana zdravih gradova, izložba za Josipa Zupčića, sudjelovanje u organizaciji Naronitanskog kulturnog ljeta samo su dio aktivnosti koje je udruga Kolektiv u tom trogodišnjem periodu uspjela realizirati.

2009. - Mladi nastavljaju

Tijekom 2009. godine dolazi do promjene u vodstvu Kolektiva. Postojeće vodstvo se povlači i ustupa mjesto novom vodstvu kojeg čini Jure Ivaniš, predsjednik i Davor Gutić, potpredsjednik. Članovi i vodstvo Kolektiva opet kreće u akciju. Te godine Kolektiv uspjeva organizirati tri koncerta: MTK Music, Humanitarni koncert i legendarne Zosterovce koji nas prate od samih početaka.

2012. - Evo nas opet!

I kako je za Kolektiv već poznato da ima periode apstinencije i periode aktivnosti tijekom svoje povijesti, krajem ove godine uspjeli smo se opet značajnije aktivirati. Pronašli smo novi prostor na korištenje, održali skupštinu i izabrali novo vodstvo: Mario Ilić preuzima mjesto predsjednika, Davor Gutić ostaje potpredsjednik, a Simona Pavlović preuzima mjesto tajnika. Reorganizirali smo se, izradili web stranicu i krenuli u realizaciju Nedjeljnog glazbenog popodneva, naše prve ovogodišnje inicijative.

Sve ostalo pripada budućnosti Kolektiva!

Također, želimo se zahvaliti svim članovima Kolektiva, svim simpatizerima, svim dobrim ljudima, ustanovama, sponzorima i donatorima koji su na bilo kakav način doprinijeli razvoju Kolektiva i realizaciji projekata u proteklih 10 godina.

HVALA VAM!


OSNOVNI CILJEVI

Cilj Udruge je poticanje, pomaganje i razvijanje likovne i glazbene kulture, informatičkih vještina, ekološke svijesti i okupljanje pojedinaca, skupina i drugih udruga u zajedničkim naporima za popravljanje kvalitete življenja mladih grada Metkovića.
U svrhu ostvarenja cilja Udruga će obavljati slijedeće djelatnosti:

 • organizirati multimedijalne projekte,
 • pokretati kazališne i glazbene projekte,
 • organizirati likovne kolonije,
 • pokretati ekološke akcije, natjecanja, radionice, tečajeve,
 • informatički podučavati i osposobljavati mlade,
 • surađivati sa zainteresiranim i nadležnim organima uprave, medijima, znanstvenim i stručnim organizacijama u zemlji i inozemstvu,
 • organizirati promotivne akcije, video prezentacije, izdavačku djelatnost, u skladu s posebnim propisima, radi ostvarenja ciljeva Udruge,
 • organizirati stručno usavršavanje za članove Udruge,
 • sudjelovati na domaćim i međunarodnim skupovima, seminarima i sl. koji su u vezi s ciljevima i djelatnošću Udruge,
 • organizirati okrugle stolove i javne tribine,
 • organizirati seminare i konferencije,
 • udruživati se i surađivati sa srodnim organizacijama u zemlji i inozemstvu,
 • pružati usluge zainteresiranim partnerima u okviru djelatnosti dopuštenih zakonom i Statutom,
 • pokretati druge odgovarajuće aktivnosti u skladu s osnovnim ciljevima Udruge.


STATUT


Statut Udruge KOLEKTIV

Format: PDF | Veličina: 1,56 MB