NAJAVA

Događaji u travnju
Događaji u travnju

2017-04-21 00:00:00.000

Svibanj 2017
Svibanj 2017

2017-05-31 00:00:00.000


DOGAĐAJI I AKCIJE

2017-06-07 00:00:00.000

Zelena knjižnica: Dobra ekonomija

Zelena knjižnica: Dobra ekonomija

Udruga mladih Kolektiv u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira predavanje na temu DOBRA EKONOMIJA.
Srijeda 7.6.'17. u 20 h u Gradskoj knjižnici Metković

 

Predavanje će održati dr. sc. Dražen Šimleša sa Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Područje rada je globalizacija i održivi razvoj. Do sada objavljene četiri knjige i nekoliko znanstvenih radova. Predaje kolegij Globalizacija na Mirovnim studijima, te Globalno društvo i održivi razvoj na Hrvatskim studijima. Aktivan na civilnoj sceni i trenutno volontira kao tajnik udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) te dopredsjednik Mreže ekosela Balkana (MEB).

Za razliku od danas prevladavajuće, slobodnotržišne ekonomije, dobra ekonomija je ona koja podupire kvalitetu života u cijeloj zajednici i zasniva se na načelima brige za ljude, brige za okoliš i za pravednu raspodjelu te podržava solidarnost i održivost sustava.

Dobra ekonomija poštuje lokalne specifičnosti i društveni kontekst te nudi mnogo modela i mogućnosti dobre ekonomije, pa podržava, uz ostale, modele društvenog poduzetništva, etičkih fondova i banaka, zajedničkog rada i solidarnosti, očuvanja općeg dobra i resursa, trgovinskih sustava lokalne razmjene (LETS – Local Exchange Trading System), regionalnih valuta te novca bez kamata i duga.

Kroz modele dobre ekonomije, ekonomiju i njene vrijednosti, kao i njen glavni alat – novac – težimo pohraniti u sustave koji poštuju ljude i prirodu. 

Projekt je finaciran od Grada Metkovića